En stärkande föreläsning om spelmissbruk är viktigt för att belysa de problem som spelandet kan skapa. Spelmissbruk är något som i längden inte bara skadar dig själv och din ekonomi – runt omkring dig skapas också människor som blir ”medberoende” och som på olika sätt, omedvetet, hjälper dig att fortsätta missbruka.

Vi vill passa på att tipsa om www.speakersandfriends.se som har en bra uppsättning av massa föreläsare, och där kan man gå in och söka på teman eller om det är någon särskilt person man skulle vilja boka som föreläsare. Det kan vara om man har ett evenemang eller liknande och vill ha någon som kan lyfta en fråga.

Olika föreläsare om missbruk

– Jag hade en påse med pengar i fickan. Mina systrar och jag hade fått en summa att köpa glass och godis för på färjan. Men jag skulle spela på enarmade banditer för mina pengar – och jag skulle vinna. Sedan skulle jag kunna köpa mer salta pingviner än mina syskon, berättar Carl Déman. Ur DN: ”Spelmissbruket fick Carl Déman att tappa proportionerna”. 

Det finns många både okända och kända talare och föreläsare om just spelmissbruket. Många fokuserar på just hur allting började, andra om hur det är att vara närstående till någon med spelmissbruk – och några som föreläser om hur man arbetar mot spelmissbruk på olika sätt. Citatet ovan är från Carl Déman som själv varit spelmissbrukare och nu vill sprida sitt budskap till omvärlden.

Många är också de människor som går ut i media för att sprida sitt budskap till andra. Ofta handlar det just om att belysa frågan för att man själv som läsare eller lyssnare ska förstå hur spelmissbruket fungerar och vad den har för olika mekanismer. Alla spelmissbruk är förstås olika och kan vara mer eller mindre dolda – men genom att lyssna på talare som själva har erfarenheter inom ämnet kan man som närstående till någon, eller själv drabbad, enklare söka hjälp.