Många har länge drömt om att få betta fritt hos olika spelaktörer i stället för att vara bundna till bolagen inom spelmonopolet. Nu blir det förändring. Spelmarknaden öppnas upp och det är snart helt fritt att lägga sina bet vart man än önskar.

Nu har riksdagen klubbat igenom förslaget om att slopa spelmonopolet och öppna upp spelmarknaden för fler aktörer än bara svenska staten. Detta innebär att både casino- och bettingsidor online inom kort kommer att vara tillåtna att bedriva sina verksamheter – förutsatt att det lever upp till de kommande kraven som kommer att ställas på dem för att de ska få sin licens.

Så blir den nya spelmarknaden

Det är många förändringar som kommer att ske på svensk spelmarknad. Bland annat kommer Lotteriinspektionen att bli Spelinspektionen och spelbolagen kommer från och med augusti detta år att kunna ansöka om att få sin spellicens att fortsätta sin verksamhet i landet. Likaså kommer en ny lag att införas, och börja gälla från 1 januari 2019, med stärkt skydd för spelaren och ett utökat spelansvar hos aktören som erbjuder spelet samt mycket mer. Bland annat skriver Aftonbladet om hur civilministern Ardalan Shekarabi även tillagt att omregleringen kommer innebära att man nu framöver kommer att kunna vidta åtgärder på ett helt nytt sätt som man inte kunnat innan.

Vad tycker spelbolagen om ändringarna?

Reaktionerna på den nya spelregleringen har generellt varit positiva. Bland annat har ATG, svp, regeringen, LeoVegas, Branschföreningen för Onlinespel och Convenience Stores Sweden samt Novamedia uttalat sig i goda ordalag i en samlingsintervju med The Gambler Magazine. Och hur just Svenska Spel diskuterade den nya förändringen på spelmarknaden går att se i denna video från deras konferens som nyligen hölls: