De senaste åren har det diskuterats fram och tillbaka huruvida det ska göras reklam för spelbolag i svenska tidningar. Så sent som för några veckor sedan gick Tidningsutgivarna ut med rekommendationer för tidningarna och tidningarna har nu satt upp ett regelverk om hur spelannonser ska hanteras.

I Resumé kan man läsa att Expressen och Aftonbladet valt att följa TU:s rekommendation om spelannonser. Bland annat har de infört gemensam annonsmärkning och kommer inte längre att publicera vinnarberättelser. Det är inte bara Expressen och Aftonbladet som är med på de nya reglerna, utan även Nyheter24 och Metro kommer att följa dessa. Förutom en gemensam annonsmärkning och ett stopp på vinnarberättelser kommer man att sluta med annonsbudskap om bonusar.

TU rekommenderar

Att de olika nättidningarna har kommit fram till detta, innebär inte att det är lagstadgat. Man får fortfarande göra reklam för spelbolag och även göra reklam om exempelvis bonusar. Det finns till och med sajter som bara fokuserar på att upplysa spelsugna om vilka spelbolag som har bonusar och en sådan här sida är www.casinobonus.se/. Men nyligen har Tidningsutgivarna gått ut och tagit initiativ till självreglering av vilka spelreklamer som får och inte får publiceras. I sina rekommendationer skrev TU att tidningarna inte bör ge ut spelreklam som är riktat till minderåriga, som vilseleder om vinstchanserna och som påstår att spel är en lösning på ekonomiska problem, skriver Göteborgs-Posten.

Främjandeförbudet fungerar inte

Det har genom åren varit många turer om spelreklam i tidningarna och för ett tiotal år sedan kunde man läsa i Svenska Dagbladet om att Lotteriinspektionen hotade med vitesföreläggande om tidningarna fortsatte att ta in annonser från utländska spelbolag. Det råder nämligen ett främjandeförbud i Sverige, som gör det förbjudet att ”främja ett utom landet anordnat lotteri”. Men det här främjandeförbudet har inte alls fungerat bra och det kommer förmodligen inte behöva användas om det svenska spelmonopolet skulle slopas och ett licenssystem istället träder skulle träda i kraft. Detta utreds faktiskt just nu och inom några år kan ett beslut tas.